Moscova salută decizia Ungariei de a adopta „poziții suverane” în interiorul UE

de: Cătălina Burghelea
19 09. 2022

Kremlinul, prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, salută faptul că Ungaria a adoptat „poziții suverane” în multe chestiuni din cadrul Uniunii Europene, în timp ce se implică în disputa de finanțare de 7,5 miliarde de euro dintre Budapesta și Bruxelles, Într-o teleconferință cu reporterii, omul lui Vladimir Putin a declarat că Rusia urmărește evoluțiile legate de țara aliatului Viktor Orban, după ce Comisia Europeană a recomandat suspendarea unor finanțări către Ungaria din cauza corupției.

Rusia intervine pentru Ungaria

Săptămâna trecută, majoritatea legiuitorilor UE au votat pentru a condamna daunele aduse democrației în Ungaria sub conducerea veteranului Viktor Orban, aflat la putere din 2010, intensificând presiunea asupra blocului comunitar pentru a reduce finanțarea în această fosta țară comunistă.

Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, a lăudat Ungaria pentru ceea ce a numit „o poziție independentă” în Uniunea Europeană.

„Ungaria rămâne membră a UE, [și] uneori există dezacorduri. În afară de asta, decizia ar trebui privită în contextul dinamicii situației în cauză. Pentru că se elaborează un plan de reglementare (sau o soluție). Ungaria adoptă o poziție independentă în multe chestiuni, o salutăm”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Comisia Europeană pedepsește financiar Budapesta

Context: Comisia Europeană intenționeză să nu aloce 65% din fonduri (7,5 miliarde de euro) Ungariei, din cauza problemelor cu statul de drept din această țară. Dar prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că Varșovia s-a opus intențiilor Bruxelles-ului de a pedepsi financiar Budapesta.

Solicitat să clarifice dacă Moscova este gata să dea dovadă de înțelegere în cazul în care Ungaria renunță la poziția neutră cu privire la sancțiunile împotriva Rusiei, Peskov a spus: „Totul depinde de modul în care aceste schimbări apar”.

Tensiuni tot mai mari cu UE

În speranța că va pune capăt impasului care a pus presiune pe forint și pe piețele de obligațiuni, Budapesta a anunțat că va crea o autoritate anticorupție și o comisie de lucru cu grupuri neguvernamentale pentru a supraveghea cheltuirea fondurilor UE.

„Guvernul fie a acceptat solicitările Comisiei Europene, fie, în domeniile în care nu le puteam accepta, am reușit să ajungem la un compromis satisfăcător pentru ambele părți. În cadrul ședinței de astăzi, guvernul a discutat aceste angajamente și le-a aprobat”, a spus un oficial de la Budapesta, adăugând că Executivul lui Orban va cere parlamentului să adopte legislația relevantă prin intermediul unui proces accelerat.

Țara aflată la granița României a avut cea mai mare pondere de nereguli din întregul bloc comunitar în cheltuirea fondurilor UE în perioada 2015-19, potrivit agenției antifraudă a Uniunii. Bruxelles cere transparență, concurență și responsabilitate în achizițiile publice din Ungaria.